Dialoog met deskundigen

Onder eis 4C1, die alleen geldt voor grote organisaties, moet de directie minstens twee keer per jaar in gesprek gaan met een NGO of deskundige. Deze gesprekken richten zich op de CO₂-reductiedoelstellingen, de strategie van de organisatie en haar projecten. Het doel is te beoordelen of CO₂-reductie prioriteit heeft binnen de directie en om verbeteringen en nieuwe ideeën aan te dragen.

dialoog met deskundigen

Faciliteren van de dialoog

Om organisaties hierbij te ondersteunen, heeft SKAO een pool van deskundigen samengesteld waaruit een deskundige kan worden gekozen. Een organisatie kan ook zelf een deskundige aandragen voor opname in deze pool via de Procedure en Criteria van SKAO.

Inspiratielijst

SKAO biedt een niet-verplichte inspiratielijst voor deskundigen en NGO’s. Deze lijst bevat suggesties voor onderwerpen die tijdens de dialoog aan bod kunnen komen. Deskundigen kunnen organisaties niet verplichten om specifieke documenten aan te leveren op basis van deze lijst.

Tarieven

Voor uniformiteit hanteert SKAO een maximaal tarief van €600 per gesprek, gebaseerd op een halve dag werk.

Meer informatie over de dialoog is te vinden in Handboek 3.1, eis 4C1 (vanaf pagina 77).

dialoog met deskundigen

Pool van deskundigen

Medewerkers

Het secretariaat van SKAO organiseert alle bijeenkomsten en vergaderingen van de veschillende onderdelen van de stichting zoals het bestuur, het Centraal College van Deskundigen, werkgroepen en de Technische Commissie. Het draagt zorg voor de communicatie(middelen), de website en lezingen en presentaties in Nederland. Het faciliteert onderzoek naar de verbetering en doorontwikkeling van de CO₂-Prestatieladder.

Silke Hoebeek

Project Manager CO₂-Prestatieladder

Bestuur

Het Bestuur ziet toe op de onafhankelijkheid, de kwalitatieve ontwikkeling, de exploitatie, de organisatie en de promotie van de Ladder. Het Bestuur is breed samengesteld uit opdrachtgevers, het bedrijfsleven, de wetenschap en maatschappelijke organisaties.

Centraal College van Deskundigen

Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) is operationeel beheerder van de Ladder. Het CCvD is primair verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het certificeringsschema en functioneert als aanspreekpunt voor de Certificerende Instellingen.

In het Centraal College van Deskundigen zitten vertegenwoordigers van opdrachtgevers en opdrachtnemers. Het secretariaat is in handen van SKAO.

Adviesraad Aanbesteden

De Adviesraad Aanbesteden bestaat uit vertegenwoordigers van de grote opdrachtgevers die aanbesteden met de CO₂-Prestatieladder en adviseert SKAO over aanbestedingsrechtelijke vraagstukken. De Adviesraad Aanbesteden adviseert onder andere over de doorontwikkeling van de Handreiking Aanbesteden.

Technische Commissie

De Technische Commissie (TC) bestaat uit lead-auditoren van alle bevoegd verklaarde en geaccrediteerde certificerende instellingen en adviseert het CCvD over de interpretatie van de CO₂-Prestatieladder en de werkwijze bij certificering. Een belangrijk onderdeel daarvan is het bespreken van harmonisatieonderwerpen, dia na vaststelling door het CCvD, gepubliceerd worden als harmonisatiebesluiten.

Contact

Wij hebben de meest gestelde vragen voor u verzameld in onze FAQ. U kunt ook contact opnemen via onderstaande link.