Een vroegtijdige certificatie als concurrentievoordeel

SBE, een ingenieursbureau voornamelijk actief in België en Nederland, liet zich al in 2021 certificeren op de CO₂-Prestatieladder – ruim vóór de officiële introductie van het systeem in België.

“We hebben een vestiging in Nederland, waar de CO₂-Prestatieladder een gevestigde waarde is. Voor ons was het vanzelfsprekend. Competitief blijven betekende ook: mee op de ladder stappen.”

Maar de certificatie is meer dan een commercieel voordeel: ze past perfect binnen een bredere duurzaamheidsstrategie. De CO₂-Prestatieladder hielp SBE om die strategie te verankeren in concrete, meetbare en gedragen processen.

Emissiebronnen in kaart brengen om gericht te handelen

De certificatie dwong het bedrijf om haar uitstoot grondig te analyseren. De conclusie: het wagenpark bleek de grootste uitstoter.

“We zijn gestart met een gefaseerde elektrificatie van ons wagenpark, gecombineerd met de installatie van laadpalen. Resultaat: –21% uitstoot in 2024.”

Daarbovenop werden 458 zonnepanelen op het dak geplaatst, om naast deze wagens te voorzien van hernieuwbare energie, ook het energieverbruik van de gebouwen te verduurzamen. Doel: tegen 2027 een uitstootvermindering van 50% realiseren.

Een cultuur van continue verbetering

“Voor de certificatie hadden we onze voetafdruk slechts één keer berekend. Vandaag wordt alles intern continue opgevolgd en meegenomen in onze beslissingen.”

Een van de sterktes van de CO₂-Prestatieladder is de ingebouwde dynamiek van permanente verbetering. Het bedrijf stelt duidelijke reductiedoelstellingen, volgt de voortgang op en legt elk jaar verantwoording af via een externe audit.

“Het handboek van de CO₂-Prestatieladder is heel duidelijk. Het leidt je stap voor stap door het proces. In het begin vraagt het wat tijd, maar daarna verloopt alles veel efficiënter.”

Dankzij de certificatie kan SBE haar engagementen aantonen aan partners én haar aanpak valoriseren in andere duurzaamheidskaders.

Een betrokken en gemotiveerd team

Het succes van SBE is ook te danken aan de betrokkenheid van de medewerkers. Die interne dynamiek heeft van de certificering een hefboom gemaakt voor collectief engagement.

“Onze collega’s zijn telkens benieuwd of de inspanningen resultaat opleveren. Het leeft binnen het team.”

De tip van SBE: niet twijfelen

Maar ook:

 Begin, zelfs bescheiden.

Het systeem is toegankelijk voor organisaties van alle groottes. Grote investeringen zijn niet nodig om te starten.

Betrek je teams van bij het begin.

Duurzaamheid werkt alleen als het gedeeld wordt. Medewerkers hebben vaak waardevolle ideeën.

Zie het als een kans.

De certificatie maakt je aantrekkelijker voor opdrachtgevers en positioneert je als partner in de transitie naar een koolstofarme economie.

“Iedereen moet ergens beginnen. Het systeem is toegankelijk, zelfs voor kleine organisaties. En het wijst je duidelijk de weg, zonder dat je alles ineens moet doen.”

https://www.sbe-engineering.com