Download handboek CO2-Prestatieladder 3.1
Hoe komt uw organisatie op de CO2-Prestatieladder?
Download de CO2-prestatieladder Modelclausule voor Belgische aanbestedingen.
Hoe kunt u de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen?
Aan de slag met de CO2-Prestatieladder. Download de praktische gids
Hoe gebruik je de CO2-prestatieladder in de praktijk?
SKAO publiceert een vernieuwd harmonisatiebesluit over hernieuwbare brandstoffen in de luchtvaart. Dit harmonisatiebesluit is relevant voor certificaathouders die deelnemen aan hernieuwbare brandstoffen programma’s waarmee zij hun vliegemissies reduceren. Harmonisatiebesluiten zijn een nadere interpretatie van bepaalde eisen in Handboek 3.1. Deze zijn eveneens normatief.
De jaarlijkse update voor de emissiefactoren op www.co2emissiefactoren.nl heeft weer plaatsgevonden. De uitstoot vanaf 2023 (en dus niet van 2022 of eerder) moet met deze geüpdatete factoren berekend worden.
Bouwbedrijf Eiffage Benelux heeft het afgelopen jaar met al haar Belgische filialen (minimaal) een Niveau 3-certificaat op de CO2-Prestatieladder behaald. Twee van haar filialen, Duchêne en De Graeve, zorgen hiermee voor een primeur door als eerste Waalse bedrijven op Niveau 3 gecertificeerd te zijn. Met deze resultaten werkt Eiffage Benelux om dé leider in België te worden op het gebied van duurzaam bouwen.
Het bestuur van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) heeft de jaarlijkse bijdrage voor CO2-Prestatieladder gecertificeerde organisaties verlaagd. De tarieven voor 2023 zijn met zo'n 10% ten opzichte van 2022 verlaagd.
De CO2-Prestatieladder werd de voorbije jaren in België uitgetest in een aantal overheidsopdrachten voor werken. Het opzet van deze pilootfase is om enkele overheidsopdrachten van de drie Belgische gewesten als pilootprojecten in de markt te zetten, waarbij bedrijven met een certificaat op de CO2-Prestatieladder of een ambitie om dergelijk certificaat te behalen, gunningvoordeel genieten. De aanpak is geïnspireerd op hoe het in Nederland in zijn werk gaat, waar de CO2-Prestatieladder werd ontwikkeld. Zijn de resultaten van de pilootfase positief? Dan is een bredere uitrol in België de ambitie.
Na enkele jaren de CO2-Prestatieladder te hebben getest, is het tijd voor een stand van zaken. De eerste resultaten zijn alvast positief, en er zijn voorlopig nog geen noemenswaardige problemen opgedoken bij de lopende projecten!
Het CCvD van SKAO heeft een nieuw harmonisatiebesluit vastgesteld dat vanaf heden normatief is. Certificaathouders die willen rapporteren over CO2-emissies die vrijkomen als het gevolg van het verbranden van zelf geproduceerd biogas (bijv. voor warmte- of elektriciteitsproductie of bij affakkelen) moeten deze apart vermelden in de emissie-inventaris. Indien organisaties er ook voor kiezen om te rapporteren over methaan (bijvoorbeeld als gevolg van het spuien van biogas), dan dient deze in CO2-equivalenten te worden meegenomen in scope 1.